...
PPPP
Pier Paolo Pasolini Pages
in the World
Norway

Pier Paolo Pasolini

Pier Paolo Pasolini (født 5. mars 1922 i Bologna – død 2. november 1975 i Ostia) var en italiensk filmskaper og forfatter.

Typiske hovedkarakterer i filmene hans er mennesker på siden av det moderne samfunnet, sosialt utstøtte og opprørere. Pasolini foretrakk derfor å benytte amatører heller enn profesjonelle skuespillere, og mange av filmene hans ble filmet på steder fjernt fra den moderne sivilisasjonen.

Den underliggende samfunnskritikken som preger så mange av filmene hans, medlemsskapet i Det italienske kommunistiske parti (PCI), samt at han tidlig sto frem som homofil, førte til at Pasolini etterhvert ble en høyst kontroversiell kunstner. Det er spekuleres derfor fremdeles omkring årsaken til at han ble drept.
 

Død
Pasolini ble funnet drept 2. november 1975. Han var på denne tiden opptatt med etterarbeidet til hans mest kontroversielle film, Salò eller Sodomas 120 dager.

Denne kvelden var han ute og lette etter unge gutteprostituerte. Mens han kjørte rundt i bilen sin, ble han overfalt, stukket opp med kniv og kjørt over flere ganger.

Liket hans var i svært dårlig tilstand etter drapet. Det sies at liket ble funnet av ei gammel dame som var ute i gaten og plukket rask. Hun trodde levningene hans var søppel, men hun fant fort ut at hun tok feil.

Etterforskningen av drapet var svært skandaløst (den ble også filmatisert i 1995 i filmen Pasolini - En italiensk forbrytelse). En 17 år gammel gutteprostituert ble dømt, men i ettertid har man funnet ut at gutten ble utsatt for et justismord. Det er fremdeles store tvil om hvem som drepte Pasolini. Noen hevder til og med at det var myndighetene som sto bak.
 

Filmer
Accattone, 1961 (Snylteren) 
Mamma Roma, 1962 
La ricotta, 1963 (Ricotta-osten – fjerde episode av Rogopag / Laviamoci il cervello) 
Comizi d'amore, 1964 (Samtaler om seksualietet) 
Il vangelo secondo Matteo, 1964 (Matteusevangeliet) 
Uccellacci e uccellini, 1966 (Store stygge fugler og små søte) 
Edipo re, 1967 (Oidipus rex) 
Le streghe, 1966 (Hvilke hekser) 
Teorema, 1968 
Amore e rabbia, 1969 (Kjærlighet og raseri) 
Il porcile, 1969 (Svinestien) 
Appuniti per un'orestiade Africana, 1969 (Notater fra en afrikansk oresti) 
Medea, 1969 
Il Decameron, 1970 (Dekameronen) 
I racconti di Canterbury, 1971 (Veien til Canterbury) 
Il fiore delle mille e una notte, 1974 (Tusen og en natt) 
Salò o le 120 giornate di Sodoma, 1975 (Salò eller Sodomas 120 dager) 

Wikipedia
GNU Free Licence

* * *

"Pagine corsare" links in English:

Web Links:
 
. 


PPPP Pier Paolo Pasolini Pages in the World - Norway

Home